söndag 5 januari 2014

Safety first

Ang säkerhet kommer jag av förklarliga skäl inte skriva ngt om larm mm men det finns mycket annat som handlar om ett hems säkerhet som jag gärna delar med mig av.

Vatten är ju en riktig elaking vid fel tillfälle och plats därför har vi spritt ut lite söta läckagesensorer där det behövs.

Fibaro Flood sensor.

Små och smarta är de, mäter för utom ev läckage även temperatur och reagerar även om man lyfter upp dem. Bra om de ligger åtkomliga för t.ex. barn.

Vi har satt dessa på golvet under ismaskinen, diskmaskinen och fjärrvärmeväxlaren där inkommande vatten sitter. Planen är att även sätta en under tvättmaskinen men den står ju på tätat golv så inte så kritiskt.
Vid ev. läckage får vi varning till telefoner mm. Känns tryggt. Har planer på att sätta en motorventil på inkommande vatten oxå som stänger vid larm.

Fibaro smoke sensor.

Ett hem behöver givetvis ett stabilt rökalarm oxå. Just nu kör vi vanliga varnare men har ett gäng riktigt tjusiga Fibaro-varnare på ingång. Har som sagt inte sett dem live men Fibaro gör alltid grymt snygga och användbara prylar så kommer garanterat bli nöjd!
Med dessa kan även brandvarnarna integreras i hemautomatiseringen, det har vi saknat för total säkerhet på den fronten.

Andra gadgets som kan räknas som säkerhet är alla kameror runt huset. De fyller fler funktioner än bara säkerhet som beskrivits tidigare dock.

Axis P3346VE utan skalet.

Observera storleken på linsen och huset, en stadig pjäs detta med 3MP upplösning och PoE så drivs via switchen och som i sin tur står på UPS. Datorn som lagrar och analyserar video från kamerorna är i Gamerklass (i7, 12GB ram, SSD mm) och det behövs för realtidsanalys av allt som händer och off-site lagring :) Vi tar säkerhet ganska seriöst som ni ser!

Mer än så tänker jag inte gå in på offentligt.

//L




2 kommentarer:

  1. Hej
    Jag har själv en fibaro home center och funderar på att lägga upp ett larm i huset. Har du några tips på hur jag skall lösa detta? Ett önskemål är ju att alltallt skall fungera som verisures tjänst med väktarutryckning om man inte svarar vid larm. Samtidigt vill ag utnyttja befintliga fibaro utrustning så långt möjligtgt. Har du möjlighet får du gärna skicka pm eller mail till mig.
    Tacksam för svar.
    Mvh Marcus Jonsson

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Jag kör inte Fibaro Home Center så kan tyvärr inte hjälpa dig. Jag kör Indigo som kontrollenhet. Anv bara Fibaros moduler/sensorer.
    Vill du ha Verisures funktionalitet måste du ju köpa deras tjänst och på ngt sätt hacka dig in i deras system för att trigga HC2 vid olika events från deras system :/ Eller köpa en väktartjänst enbart och komma överens med dem om hur de vill bli kontaktade, sms, telefon etc.
    Lycka till!

    //L

    SvaraRadera