söndag 5 januari 2014

Var de ljud, och det blev ljud!

Något vi inte kan leva utan är musik och film!

Just nu står bion nerpackad i väntan på att vi ska bygga klart plan 2 så allt fokus ligger på musik just nu, främst musik i vrum1/kök då det är by far det viktigaste rummet, just nu och antagligen även i framtiden.

Ni har ju sett ljudanläggningen i köket växa fram i tidigare inlägg men här kommer en kort resumé:

Ett gäng riktigt trevliga inbyggnadshögtalare från B&W.






Bas är viktigt! En Sonos SUB fick det bli.

En Sonos Connect:Amp levererar tillräckligt för inbyggnadshögtalarna. Obs att man inte ser några sladdar, de går inne i väggarna då vi självklart projekterat för systemet redan vid bygget ;)

Vill ni kopiera systemet finns en shoppinglista här.

Ang ljud-resultatet så är ju inte förutsättningarna de bästa direkt... Ett väldigt avlångt rum med högtalarna uppe under tak nära hörn skapar en del problem med ljudbilden, men nog låter det riktigt bra iaf.
Rummet är ju ganska spartanskt möblerat oxå så i takt med att vi fyller upp vardagsrumsdelen med mjuka grejor kommer det nog bli än bättre. Vi har långt gångna planer på att hänga upp ljudabsorbenter på väggarna som "konst" framöver, vi har hittat en modell som kan bli ganska trevlig på väggen.

NIVÅ ljudabsorbent från Akustikmiljö

Jag ska även ta och mäta upp rummets påverkan på ljudet med XTZ room analyzer II Pro framöver när jag får tid. Är lite rädd för att se alla ekon och rumsmoder svart på vitt men då kan man iaf försöka göra ngt åt dem på ett trukturerat sätt och se eventuella förbättringar vid insatser.

Vi har nu Sonos i olika former i alla rum på plan 1 (plan 2 är ju inte klart), Play:5 där det behövs och Play:1 där akustiken ändå är gräslig, t.ex. badrummet :)

Sonos Play:1.

Denna enhet är i regel länkad med köksstereon så allt som spelas i köket spelas även i badrummet. Dock mute'ar denna när ljuset är släckt i badrummet och unmute'ar samt sätter volumen till en rimlig nivå automatsikt när man tänder i badrummet. visat sig mycket uppskattat och det är hög WAF på detta :)

Det kommer nog mer om ljud/bild framöver, detta ämne finns mängder att skriva om.

//L



2 kommentarer:

  1. Älskar den här bloggen, jätteroligt att se hur ni har det. Framför allt uppskattas allt om hemautomation... Mer ingående om det vore awesome! Typ lista allt du har eller så... Så att man helt fräckt kan kopiera din setup!

    Men nu till den stora frågan... hur får du en Sonos att reagera på ljus? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Kul du uppskattar bloggen. Mycket dåligt uppdaterad dock :(
      Mycket har hänt sedan detta inlägg, bl.a. Bytt HA-plattform mot Indigo som funkar klockrent!
      Enkelt förklarat reagerar Indigo på att ljuset tänds på WC/tvättstuga/garage mfl då dimmern är en zwave dimmer. Sen triggar Indigo mute/unmute på Sonos via ett plugin. Sätter även volymen beroende på olika parametrar.

      Radera