lördag 8 mars 2014

Ögon i nacken

Vi har ju hittills kört med Axis P3346-VE kameror men blev lite sugen att testa en enklare variant från Axis. Man behöver kanske inte alltid autofocus, optisk zoom osv. Däremot vill man ju fortfarande ha 3MP, PoE, vandalsäkert hus med värme för utomhusbruk mm så valet föll på en Axis M3026-VE som faktiskt presterar sjukt bra, lika bra som sin storebror avseende mörkerseende och detaltupplösning skulle jag säga, och det till halva priset typ. Mycket nöjd! Rekommenderas varmt.


//L

13 kommentarer:

  1. Båda kamerorna har bra specs. :-) Kör du med separata IR-strålkastare för att få bra bild även när det är beckmörkt på natten?

    Jag har idag ett ganska vasst analogt system med 8 kameror och inspelning till en egen enhet. Skulle dock vilja uppgradera till ett IP-baserat system nu när jag ändå har börjat med HS3 PRO och Z-wave-prylar.

    Jag kikade på dessa AXIS-kameror men har svårt att bestämma mig:
    DOME:
    Axis P3367-VE
    Axis P3346-VE

    BULLET:
    AXIS Q1765-LE runt 14 000 SEK
    AXIS Q1755-E runt 1 6500 SEK
    AXIS Q1614-E runt 14 500 SEK

    Sen tänkte jag eventuellt testa den här mjukvaran:
    Xprotect GO (FREE!) http://www.milestonesys.com/Software/XProtect-IP-Video-Surveillance/xprotectgo/ som ju är gratis i den minsta versionen.
    Du nämnde på ett annat ställe i din blogg att du kör med ett ganska avancerat bildanalysprogram. Nåt du kan nämna här?

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Går ogärna in på detaljer men kan säga att det inte behövs mycket ljus för dessa kameror. Ambient ljus från gatlyktor och fönster räcker gott men skadar ju inte med extra ;)

    Jag har provkört Xprotect GO och var inte allt för imponerad tyvärr. Jag kör Sighthound. Då är det mjukvaran som gör allt jobb ist för respektive kamera (rörelsetrigger mm) därav behövs en ordentlig PC men man kan sortera ut händelser på ett smart sätt med denna, identifiera vilka klipp som innehåller människor mm. Väldigt begränsad mängd falska positiva mot med andra mjukvaror.

    SvaraRadera
  3. Halloj

    Tackar för svaret. Förstår att du inte kan gå in på för mycket detaljer.

    Tackar för tipset av Sighthound och att du föredrar det framför Xprotect GO.
    Sighthound verkar grymt. Måste testa! :-)

    SvaraRadera
  4. Fungerar riktigt bra och jag har fått bra support av Sighthound. Stort plus. Appen är ganska ny men fungerar ok, Finns inte för iPad ännu men det låter som om det kommer, inte prioriterat dock.

    SvaraRadera
  5. Skulle du t o m säga att för mig som behöver 4-5 st bra utomhuskameror så skulle jag troligtvis klara mig på "lillebror", dvs Axis M3026-VE istället för den mer kompetenta och dubbelt så dyra Axis P3346-VE?

    Jag kör idag med ett ganska hyfsat analogt CCTV-system men för integreringen med mitt hemautomatiseringssystem så tänkte jag gå över till IP-baserad övervakning istället.

    Vilken PoE-switch kör du med för att mata ström till kamerorna? Dom kräver väl den lite nyare PoE-standarden (IEEE 802.3at-2009 som också kallas ibland PoE+) som har högre effekt än den "gamla" standarden (IEEE 802.3af-2003) för att den inbyggda värmefunktionen skall fungera?

    SvaraRadera
  6. Nog tror jag du kommer långt med lillebror, jag tycker den presterar minst lika bra. Saknar optisk zoom och inbyggd fläkt men monterar man den smart off direkt solljus så går det nog bra iaf. Vet inte om den har inb värme på sensorn som storebror har men jag har sensortemperaturen som en OSD i bild och den ligger helt ok på lillebror även när det är kallt.

    Jag tror det är denna switch jag har http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=258212 en Netgear GS724TP, ser ut att ha sett dagens ljus redan 2007 och har enligt prisjakt bara stöd för 802.3af, men nog fungerar värmen iaf. Nu har jag ju inte så många cam's med värme iof så jag vet inte om den storknar om jag skulle ha värme på alla.

    SvaraRadera
  7. Ps. PoE-budget är 192w, gissningsvis är det en pott för alla 24 portar att dela på så skulle man fylla på med 24 P3346-VE skulle det nog gå dåligt, men det gör man ju inte :)

    SvaraRadera
  8. Grymt, tackar för infot.

    Nu blev det ändå 3 st P3346-VE:s till slut eftersom jag hittade 3 nya i kartong på den amerikanska auktionssajten för runt 5500-6000 kr INKL frakt, tull och moms från USA. :-)
    Skall jaga fatt på 2 st till så att jag får bra täckning runt huset o sen kanske en M3026-VE vid entrén som en form av entré-kamera. :-)

    Tackar för tipset om PoE-switchen.

    Eftersom jag inte kommer att ha fler än max 8 "PoE+"-behövande enheter så hittade jag Zyxxel GS1900-8HP som levererar PoE+ (30W) på alla 8 portarna. :-)

    Nu återstår "bara" att invänta prylarna, börja montering, kabeldragning samt montering av åskskydd på kablarna i mitt apparatskåp innan genomföring in till labbet o sen mjukvarukonfig :-)

    Här är några tips på bra åskskydd att sättas på Ethernet-kabeln innan den går in i huset:
    http://www.l-com.com/surge-protector-weatherproof-multi-port-10-100-base-t-24v-poe-cat5-lightning-protector-rj45-jacks

    eller den här varianten som jag har köpt och bygger själv in ett IP65-klassat rostfritt skåp från Rittal: http://www.dbii.com/safesurgepro.html

    Självklart jordas hela klabbet in i samma jordledarsystem som min åskskyddsanläggning... He, he.. Nördigt eller hur... Men kul! :-)


    SvaraRadera
  9. Sweeeeet, det var nice price!
    Vi har fiber in så kör inget åskskydd på inkommande internet. Inte på ngt annat heller för den delen. Bor i ett ganska centralt villaområde med berg och träd runt om så kände inte att det behövdes :)

    SvaraRadera
  10. He he inget åskskydd/överspänningsskydd på inkommande ethernetkablar från dina kameror in till huset?! (Menade alltså inte INKOMMNADE internet, har precis som du fiberanslutning. :-) )
    Nåväl, sannolikheten för ett åsknedslag i ens eget hus är så pass liten att det sällan är ekonomiskt försvarbart att göra en professionell setup med allt vad det innebär. Men jag e "geekig" och gillar prylar... :-)

    Fick hem mina kameror igår. J----vlar va robusta grejer AXIS tillverkar!! Snacka om vilken kvalitetsskillnad mot mina analoga kameror från Avtech/EagleEyes (http://www.avtech.com.tw/) som jag ändå varit ganska nöjd med. AXIS skickar till och med en robust torx-mejsel i lådan! Hela kameran andas "Watch Out!"... :-)

    Nu får jag dock vänta tills min PoE-switch kommer i veckan och sen testa kamerorna och även SightHound-programvaran. Den verkar grym men kräver uppenbarligen en lite fetare PC i racket.

    SvaraRadera
  11. Jo tack, det är stadiga grejor :) Man får vad man betalar för helt klart.
    Hoppas du blir nöjd med bildkvaliteten oxå. Kör du Sighthound's gratisversion kan du inte få maxupplösning dock så om du vågar köp en liten licens till att börja med. Sen finns det lite trix för att köra H.264 från Axis över TCP och inte UDP som den annars föredrar = kan bli lite tearing i videon, med TCP slipper man det men äter ju lite mer bandbredd (marginellt). Hojta när du kommer igång med Sighthound så hjälper jag till.

    Kamerorna sitter inne under yttertak så ska mycket till innan blixten hittar dit, isf har man nog andra problem :)

    SvaraRadera
  12. Halloj! Efter lite försening så nu sitter det 3 av 5 kameror uppe.
    Jäääääääklar vilken skillnad i bild och vidvinkel!! Helt otroligt! :-)
    O dessutom BÄTTRE bild nattetid UTAN IR-ljus jämfört med mina ändå hyfsat bra analoga kameror som hade inbyggt IR-ljus.

    Jag e grymt nöjd! :-)

    Sighthound funkar också bra. Köpte en licens. Lite synd att man inte kan köra den som en windows-service för att på så sätt autostarta den på ett enkelt sätt vid omstart av systemet. Får lösa det med ett dedikerat "video-konto" som kan logga på automatiskt och lägga SightHound i autostart-mappen.

    Har lite frågor (t ex lite inställningar som du nämnde ovan) som inte kanske är lämpat via denna officiella kanal. Jag skall se om jag kan PM:a dig via något av forumen och få en direktkontakt istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör så, skicka ett PM så byter vi mail.
      //Love

      Radera