söndag 5 januari 2014

Appappapp

Nedan snackar vi ju om fjärrstyrning och iProdukterna som används för det. Nu blir det snack om annat än fjärrstyrning för dessa enheter.

Fjärrstyrning av hemmet sker via appen HSTouch, från Homeseer, det grafiska interfacet bygger man själv det kan vara en nackdel om man är grafiskt handikappad som mig :) Men möjligheterna är oändliga.

För att fungera riktigt bra behöver man dock lite mer än bara HSTouch. När man monterar paddorna på väggarna med konstant ström så vill man ju att de ska vara svart när man inte använder dem men samtidigt reagera direkt när man behöver dem. Tyvärr har iOS ingen funktion för detta och har väl skärmen slocknat måste man alltid går via upplåsningsskärmen och då paddan "somnat" går även HSTouch i "vila", dvs den måste uppdatera alla enheter när den vaknar vilket kan ta ngn sekund.

För att kringgå detta har jag jailbreakat alla paddor som sitter på konstant ström och installerat "Screendimmer" (finns inte för iOS 7 ännu dock). Screendimmer kan dimma backlighten och även stänga av den helt (ljuset alltså) vid definierade tider av idle. Sen sätter man paddan att aldrig gå i vila.
Det fina är att touch-ytan på paddan alltid är aktiv, det är bara skärmbelysningen som är av, så när man vill använda paddan petar man bara på ytan så tänds skärmen, inget går i vila så allt är uppdaterat och det går att anv paddan direkt.
En parentes kanske men jag har testat liknande funktioner med Android och där reagerar appen på det första tappen på skärmen, dvs om man vid släckt skärm tappar på ytan och råkar träffa en knapp i interfacet så reagerar knappen. Inte så lyckat för man ser ju inget på skärmen vid första tapp :) På paddorna vaknar bara skärmen vid första tapp och inget mer. En av många funktioner som gjorde valet av remotesystem enkelt!

Andra användbara funktioner/appar om man kör Apple rakt igenom, även telefoner och datorer, är t.ex. shoppinglistor:

Appen ShopShop på iPad.

Vi har på alla paddor, fasta montage och lösa, installerat ShopShop och vi matar där in allt vi behöver handla. Listan synkar automatiskt till telefonen så när man står på ICA har man sin lista åtkomlig!

Appen ShopShop på iPhone 5.

Mycket användbart!

Utöver detta används paddorna till att styra musik (Sonos):


Självklart är även larm, kameror, kritiska funktioner i hemmet mm integrerat i våra mobila enheter (iPhones) för direkt notifiering när ngt är knas.

För pushnotiser använder vi främst Prowlappen, Homeseer kan skicka mail mm men det går för långsamt och mail får man ju hela tiden. Prowl går att konfigurera för olika viktighetsnivå på meddelandena och använda olika signaler för det. Akuta saker har en kontinuerlig larmsignal som ljuder även om prowl är satt att inte plinga under natten. Nedan meddelande behöver man ju inte bli väckt av på natten direkt :)


Vi har även alla våra recept inskannade/sparade som PDF's i Dropbox så kan plocka upp dem på ICA och på paddorna enkelt. Även om jag föredrar den fysiska pärmen när jag lagar mat.

Då vi har ett antal servrar (kommer senare) som står och puttrar med Win7 på så behöver man givetvis kunna administrera dem remote oxå och Microsoft's egna RDP-client för iOS är faktiskt riktigt bra, det tog bara alldeles för lång tid innan de hackade ihop en app för det :)

Listan med användbara appar kan göras oändligt lång men dessa är de vi anv, mest.

//L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar