söndag 5 januari 2014

En fysiker gillar att mäta

Alla vet ju att en fysiker älskar att mäta saker och jag är inget undantag.
Att mäta förbrukning är en barnlek med wallplugs mm men att övervaka andra saker i hemmet är nog så viktigt, inte minst temperaturerna. Då pratar jag inte om rumstemperaturerna, det är för enkelt ;)

Så snart FTX-agget var på plats monterade jag tempsensorer i alla 4 kanalerna (uteluft, tilluft, frånluft, avluft)

Sjukt liten modul för detta, en Fibaro universalsensor och 4 onewire tempsensorer.


Vet inte vad jag ska ha informationen till men den är helt klart användbar när man ska trimma in vent och värmesystem i huset.

Om man även loggar data till lämplig databas (mer om detta senare) kan man ju skapa trevliga grafer över tid på en hemsida:

Man ser tydligt när man gör förändringar i systemet.


Självklart sitter det även sensorer på golvvärmesystemet :)


Alla 9 slingorna för nedervåningen (plan 2 är ju inte klar än) samt tilloppet mäts. Detta har visat sig mycket användbart. Vi upplevde det svårt att hålla upp rumstempen i vrum1/kök när det kom en köldknäpp för ett tag sedan. Tittade man då på delta T mellan tilloppstemp och returtemp på slingorna till detta rum såg man att det var på tok för högt, dvs för lågt flöde.
Efter att ha visat LK (som dimensionerat systemet) mätresultaten räknade de om flödena och det slutade med ganska kraftiga justeringar, nu fungerar det bättre men vi har iof inte haft det riktigt kallt sedan jag gjorde justeringarna :( Längtar efter en köldknäpp så man kan få se hur det blev.

Precis som med FTX-aggets temperaturer kan man logga dessa och grafa upp på en hemsida.




Mer om databas/hemsida senare.

//L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar