söndag 5 januari 2014

Wallplugs e grym!

Nu när vi ändå är inne på wallplugs och effektövervakning så fortsätter vi på det spåret.

I ett normalt hem har man ju en hel massa maskiner som kan vara intressanta att övervaka förbrukning på.
Vi har idag satt wallplugs på bl.a. kyl/frys, diskmasskin, tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, FTX-agg, fjärrvärmeväxlare, ugn, micro, motorvärmaruttag, handdukstork, serverskåp och julgran :) Syftet är inte enbart att övervaka förbrukningen även om det kan vara intressant att se utan mer för att skapa oilka automatiska funktioner baserat på effektuttag för maskinerna.
T.ex:

Vår diskmaskin meddelar original väldigt tydligt när den är klar, den fortsätter även att pipa regelbundet tills man öppnar luckan. Inte så lyckat om man kör en maskin just innan man går och lägger sig.
Alternativet är att stänga av signalen men då har man ju ingen aning om ifall den är klar eller inte. Besvärligt. Eller kanske inte om man nu har effektövervakning på maskinen :)
Genom att sätta upp event i Homeseer som övenvakar diskmaskinens momentana förbrukning kan man bli uppmärksammad på om manskinen är i drift eller om den är färdig på en mängd andra sätt än en elak summer. Man kan även styra vilka tider man vill få denna information.

För diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare och torkskåp får vi idag pushnotiser till telefonerna/paddorna när dem är klar (inte under natten). Paddorna på väggarna visar grafiskt/i text om maskinerna är igång eller färdiga och när dem är klara pratar paddorna med en TTS-röst (på svenska), t.ex. "Diskmaskinen är klar".

OBS att detta är ett experimentinterface, jag ska bygga vidare på det grafiska senare!

//L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar